Tee parempi valinta – Valmista kuplavesi itse!

Vesi on Ruotsissa ehkä maailman parasta, luonnon huolellisesti muovaamaa. Se on hyvää, raikasta ja edullista ja tulee läheltä suoraan kotiin. Jos pidät kuplavedestä, fiksuin ja helpoin tapa on hankkia SodaStream ja hiilihapottaa vesi itse. Se on paitsi kätevää ja mukavaa, sillä on myös pienempi hiilijalanjälki[1] verrattuna hiilihapotetun ja pullotetun veden ostamiseen.

Yksi hiilidioksidisylinteri riittää hiilihapottamaan noin 60 litraa vettä.[2] Kun se on tyhjä, voit palauttaa sen, ja me täytämme ja käytämme sen uudelleen. SodaStream-laite ja hiilidioksidisylinteri on fiksu vaihtoehto hiilihappopitoisten juomien nauttimiseen. Vaikka sylinteri voidaan käyttää monta kertaa uudelleen, sillä on silti hiilijalanjälki. Siksi olemme laskeneet sen ilmastovaikutuksen SodaStream Nordicsin koko toimitusketjussa. Käytimme laskentaan Eco Now’ta[3]  ja kolmannen osapuolen validointiin 2050 Consultingia.[4] Olemme laskelman perusteella kompensoineet hiilijalanjälkeä 115 prosenttia eli 15 prosenttia sylinterin tuottamia päästöjä enemmän, sillä olemme investoineet ilmastohankkeisiin, jotka vähentävät päästöjä ja poistavat hiilidioksidia ilmakehästä. [5]

Osallistumme ruotsalaiseen ilmastoprojektiin.

Ilmastoprojekteja on erilaisia: ne voivat poistaa, pienentää tai ehkäistä hiilidioksidipäästöjä. Kaikkia tyyppejä tarvitaan, jotta voimme yhdessä vastata globaalin ilmaston lämpenemisen haasteeseen. On tärkeää, että hiilidioksidia ilmakehästä poistavissa hankkeissa voidaan myös varastoida poistettua hiilidioksidia tehokkaasti ja mahdollisimman pitkään. Ruotsin Forest Solution (TFS) [6] -projekti onnistuu juuri siinä. Hiilidioksidia varastoituu nuoriin ruotsalaisiin metsiin vähintään 50 vuodeksi.

TFS on kehittänyt ainutlaatuisen metodologian, joka perustuu yli 60 vuoden tutkimukseen. Räätälöidyt ravinteet lisätään huolellisesti valittuihin yksityisomistuksessa oleviin metsiin Ruotsissa. Sen seurauksena metsä kasvaa enemmän ja sitoo enemmän hiilidioksidia. Toimenpiteellä on nopea ilmastovaikutus, ja se toteutetaan jo olemassa olevissa nuorissa metsissä. Näin ollen ylimääräistä pinta-alaa ei tarvita ja hiilidioksidi varastoituu metsään pitkäksi aikaa (noin 50 vuodeksi) ennen kuin se voidaan tulevaisuudessa hakata Ruotsin lakien mukaisesti.

Lisääntynyt biomassa varmistaa myös enemmän uusiutuvia raaka-aineita tulevaisuudessa. Tämä on tärkeää, koska tarvitsemme niitä korvaamaan fossiilisia raaka-aineita, mutta emme halua, että se johtaa suojelun arvoisten metsien kaatamiseen. TFS:n menetelmä auttaa siten lievittämään myös suojeltaviin metsiin kohdistuvaa painetta.

SodaStream varastoi yli 1 000 tonnia hiilidioksidia ruotsalaisen TFS-projektin kautta.

Visiomme: Muutamme maailman juomatapoja.

Vesi ja “maailman juomatapojen muuttaminen” on filosofiamme ja SodaStreamin toiminnan ydin. SodaStream Nordics valitsee joka vuosi, mitä ilmastohankkeita se tukee ja mihin se investoi, ja pyrimme varmistamaan, että vähintään yksi ilmastohanke liittyy veteen.

Tänä vuonna valittu vesiprojekti on Clean Water & Cooking, Guatemala[7]. Guatemalassa on suuria ongelmia puhtaan veden saatavuudessa, ja asiasta on tullut kansallinen painopistealue. Tämä Gold Standard -sertifioitu hanke tarjoaa vedenpuhdistussuodattimia ja energiatehokkaita liesiä köyhimmille ja haavoittuvimmille alueille. Hanke on tärkeä alueen elintason parantamisen kannalta, sillä se edistää useita maailmanlaajuisia kestävyystavoitteita, ja sen odotetaan vähentävän yhteensä miljardi tonnia hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä.

Panostamme vihreään energiaan.

Sähköntuotanto yksi suurimmista kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajista. Project Drawdown -hankkeen[8] mukaan uusiutuvan vihreän energian lisääminen vuosina 2020–2050 on ylivoimaisesti tärkein toimenpide ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Tämä haaste vaatii kiireellistä ratkaisua, ja SodaStream ottaa sen vakavasti. Siksi merkittävä osa teoistamme ilmastokompensaation puolesta tänä vuonna on suunnattu “The Global Renewable Energy Portfolio”[9] -hankkeeseen, joka tarjoaa ratkaisevan tärkeää rahoitusta uusiutuvaan sähköntuotantoon maailmanlaajuisesti. Tämä projekti on sertifioitu Gold Standard -standardilla [10]. Uusiutuvaan sähköntuotantoon investoiminen on ollut strategiamme jo useiden vuosien ajan, olemme jatkaneet aurinkopaneelien asentamista tehtaisiimme, ja hiilidioksidisylinterimme täyttöprosessit toimivat sataprosenttisesti uusiutuvalla sähköllä.[11]

Enemmän kuin vain hiilidioksidin kompensointia.

Hiilidioksidin määrä, jonka poistamisessa ja sitomisessa autamme, on suurempi kuin hiilidioksidisylintereidemme tuottamat päästöt. Se on tärkeä toimenpide, mutta vain pieni osa kestävyystyötämme.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan kestävyystyötämme, tuotteitamme ja pakkauksiamme. Mittaamme tuotteidemme ilmastovaikutuksia, käytämme uusiutuvaa sähköä ja FSC-merkittyjä pakkausmateriaaleja, investoimme ilmastohankkeisiin ja pyrimme edistämään kiertotaloutta toiminnassamme.

Tule mukaan kiertotalousmatkallemme.

Kiertotaloudessa tavaroita hyödynnetään mahdollisimman pitkään, ja kun ne jonain päivänä kuluvat loppuun, ne kierrätetään ja käytetään toistuvasti uudelleen. Siirtyminen kiertotalouteen on sekä EU:n tavoite että osa kansallista Agenda 2030 -tavoitetta.

Haluamme osaltamme auttaa saavuttamaan kiertotalouden tavoitteet. Toimintamme ydin perustuu kierrätykseen ja kertakäyttömuovin vähentämiseen juomapulloista.

Matkallamme kohti mahdollisimman suurta kiertotaloudellisuutta olemme edenneet jo jonkin matkaa; juomatiivistepulloissa olemme siirtyneet kokonaan kierrätettyyn PET-muoviin, olemme vähitellen lisänneet kierrätetyn muovin osuutta laitteissamme, ja suurin osa pakkauksistamme on valmistettu kierrätetystä kartongista. Sylinterimme ovat jo saavuttaneet 100 %:n suljetun kiertotalouskierron.

Jotta voisimme vahvistaa kiertotaloustyötämme entisestään, haluamme varmistaa, että pakkaukset, laitteet ja juomatiivistepullot, jotka ennemmin tai myöhemmin on kierrätettävä, kierrätetään oikein. Olemme siksi aloittaneet Bower-yhteistyön.[12]

Liity mukaan kiertotalousmatkallemme lataamalla ja käyttämällä Bower-sovellusta. Kun skannaat viivakoodin paikallisella kierrätyspisteelläsi, saat palkinnoksi pisteitä tai rahaa.

Nämä ovat joitakin esimerkkejä toimenpiteistämme kasvaa kestävänä ja tiedostavana yrityksenä.

[1] CarbonTrustin vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan 1 litra SodaStreamin hiilihapotettua vettä DUO-koneesta tuottaa 0,059 kg hiilidioksidia. Verrattuna 1 litraan hiilihapotettua pullotettua vettä, jonka hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 0,125 kg Ruotsin panimoiden vuonna 2009 teettämän IVL:n tutkimuksen mukaan.
[2] Riippuen käyttämästäsi hiilihapotuslaitteesta ja haluamastasi hiilihapotuksen määrästä.
[3] www.econow.se
[4] www.2050.se
[5] Certificate of offset SodaStream / TFS certificate
[6] www.theforestsolution.se, www.climateaction.se
[7] https://www.climateimpact.com/global-projects/clean-water-and-cooking-guatemala/
[8] https://drawdown.org/
[9] https://www.climateimpact.com/global-projects/renewable-energy-portfolio-global/
[10] Sertifiointistandardi, jolla varmistetaan ja mitataan ilmasto- ja kehityshankkeiden vaikutuksia: https://www.goldstandard.org/
[11] Certificate energy NLC
[12] https://www.getbower.com/