Pienennä ilmastojalanjälkeäsi. Tee kuplavetesi itse.   

Suomessa on mahdollisesti maailman paras vesi. Luonnon huolellisesti valmistamana miljardin vuoden ajan. Vesi on hyvää, raikasta ja lähellä tuotettua, ja se tulee suoraan kotiin hanasta olemattomilla kustannuksilla!

Jos pidät vedestäsi hiilihapotettuna, älykkäin ja helpoin tapa on hankkia SodaStream ja luoda kuplat itse. Sen lisäksi, että se on helppoa ja kätevää, se myös pienentää hiilijalanjälkeä verrattuna siihen, että ostaisit pullollisen hiilihapotettua vettä. Haluamme uskoa, että se voi myös johtaa kohti jotakin parempaa. Haluamme innostaa ihmisiä tekemään itselleen ja planeetallemme parempia valintoja.

Yksi hiilihapposylinteri riittää hiilihapottamaan noin 60 litraa vettä[1]. Kun sylinteri on tyhjä, tuo se meille vain täytettäväksi, jolloin se pääsee käytettäväksi aina uudestaan ja uudestaan (ja maksat tietenkin vain kaasun täytöstä). Hiilidioksidisylinteri yhdessä SodaStream-laitteen kanssa on ilmastoviisas vaihtoehto, jos haluat nauttia kuplajuomista. Silti vaikka sylinteriä voidaan käyttää monta kertaa uudelleen, se jättää ilmastojalanjäljen. Siksi olemme laskeneet koko toimitusketjun ilmastovaikutuksen ympäristökonsultointiyritys Eco Now’n ja 2050 Consultingin avulla[2]. Olemme siksi kompensoineet ilmastojalanjälkeä 115 % eli 15 % enemmän kuin mitä tuote tuottaa päästöinä, investoimalla erilaisiin ilmastohankkeisiin, jotka sekä vähentävät päästöjä että poistavat hiilidioksidia ilmakehästä.[3] [4]

 

Autamme ottamaan talteen ja poistamaan hiilidioksidia suoraan ilmasta!

Globaalin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi meidän on minimoitava CO₂-päästömme, mutta meidän on myös poistettava jo ilmaan päässyt hiilidioksidi. [5] Investoimme yhteen maailman tärkeimmistä tekniikoista poistaaksemme pysyvästi hiilidioksidipäästöjen lisääntyneet pitoisuudet. Tekniikka on nimeltään Direct Air Capture (DAC).

Maailman kaksi ensimmäistä toiminnassa olevaa DAC-tehdasta sijaitsevat Islannissa. Tehtaiden valtavat puhaltimet imevät ilmaa ja ottavat hiilidioksidia talteen.  Talteenoton jälkeen hiilidioksidi sitoutuu vulkaaniseen mineraaliin ja kiteytyy, minkä jälkeen se ei voi enää edistää globaalia ilmaston lämpenemistä. Prosessi mahdollistuu, kun CO₂ reagoi basaltin kanssa. Tätä mineraalia löytyy runsaasti juuri Islannista.[6]  Pidämme tärkeänä tämän tekniikan kehittämisen tukemista varhaisessa vaiheessa, jotta useampia DAC-tehtaita voidaan rakentaa ja hiilidioksidia saada talteen entistä enemmän.

 

Visiomme: Muuttaa ihmisten juomatapaa

Vesi ja ihmisten juomatavan muuttaminen ovat SodaStreamin filosofia ja toiminnan ydin. Aqua Clara -hankkeen ansiosta[7] Kenian väestö saa puhdasta juomavettä, joten siihen investoiminen oli meille itsestäänselvyys. Keniassa yli 19 miljoonalla ihmisellä ei ole puhdasta vettä saatavilla. Hanke auttaa vähentämään puiden kaatamista alueella, jossa puuta muuten poltettaisiin veden keittämiseksi juomakelpoiseksi.

 

Edistää vihreää energiaa

Sähköntuotanto on yksi suurimmista kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajista. Project Drawdownin[8] mukaan vuosien 2020–2050 aikana uusiutuvan vihreän energian lisääminen on ylivoimaisesti tärkein toimenpide ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jotta voimme selvitä 1,5 asteen skenaariosta. Ymmärrämme tämän tärkeyden ja tuemme siksi mielellämme “The Global Renewable Energy Portfolio” -hanketta[9], joka edistää ratkaisevalla rahoituksella uusiutuvan sähköntuotannon perustamista maailmanlaajuisesti. Tämä Gold Standard -sertifioitu[10] projekti on osa vuoden 2022 hiilidioksidipäästöjen kompensointiportfoliotamme, mutta uusiutuvaan sähköntuotantoon investoiminen on ollut jatkuvana strategianamme monien vuosien ajan, ja olemme muun muassa asentaneet aurinkopaneelit päätehtaaseemme, minkä lisäksi kaasun täyttöön keskittyvä liiketoiminta Alankomaissa toimii 100 % uusiutuvalla sähköllä.

 

Metsän istutus ja uudelleenistutus

Tämän projektin alue Uruguayssa[11] sisältää alueita, jotka olivat aiemmin pelkkiä puuttomia niittyjä. Nyt alueille istutetaan yli 20 000 hehtaaria puita, jotka sitten korjataan ja istutetaan uudelleen 22 vuoden sykleissä. Projekteilla luodaan paikallisia työpaikkoja, estetään laitonta metsien kaatoa ja varmistetaan hiilensidonnan jatkuminen myös hakkuiden jälkeen FSC-merkittyjen[12] metsätuotteiden muodossa. Tämä projekti on VCS- ja CCB-sertifioitu, jotka ovat maailman laajimmin käytetty standardi hiilidioksidipäästöjen kompensointihankkeiden riippumattomaan arviointiin.

 

Enemmän kuin pelkkää ilmaston kompensointia!

Kestävä kehitys on yksi SodaStreamin ydinarvoista niin yrityksenä kuin tuotteidemme kannalta.

On tärkeää asennoitua suuremman hiilidioksidimäärän vapautumisen estämiseen kuin mitä hiilidioksidisylinterimme tuottavat, mutta se on vain pieni osa koko kestävän kehityksen työtämme.

Jatkaaksemme matkaamme kohti kestävämpää kuplavettä olemme solmineet yhteistyökumppanuuden Carbon Trustin, globaalin ilmastokonsultointia tekevän yrityksen kanssa, joka sertifioi päätuotteemme arvioidulla ilmastojalanjäljellä (Carbon Footprint Measured).

Pyrimme jatkuvasti parantamaan tuotteitamme ja pakkauksiamme, emmekä tule koskaan lopettamaan. Parhaillaan käynnissä olevassa prosessissamme vaihdamme juomatiivisteiden muovipullomme kierrätettyihin PET-pulloihin. Olemme jo asentaneet aurinkopaneeleja Israelin lippulaivatehtaallemme ja pyrimme käyttämään uusiutuvaa energiaa kaikissa globaaleissa toiminnoissamme.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä toimenpiteistämme kasvaaksemme kestävänä ja tiedostavana yrityksenä. Kertakäyttöisen muovijätteen poistaminen tulee kuitenkin aina olemaan toimintamme ydin ja liiketoimintamallimme keskiössä.

Maailmanlaajuisesti SodaStreamilla on vuosittain tärkeä rooli muovimäärän rajoittamisessa miljardeista kertakäyttöisistä muovipulloista.

Seuraamalla meitä saat lisätietoja siitä, miten voimme tehdä yhdessä kertakäyttöisen muovin määrän vähentämiseksi, työskennellä kestävämmän tulevaisuuden puolesta ja muuttaa tapoja, joilla maailma juo!

[1] Riippuen siitä , minkätyyppisiä hiilihappolaitteita käytetään ja kuinka paljon hiilihappoa halutaan
[2] www.econow.se  www.2050.se
[3] Certificate of offset SodaStream
[4] SodaStream confirmation Climeworks
[5] IPCC-raportin luvussa 4: https://www.ipcc.ch/sr15/faq/faq-chapter-4/
[6] Lue lisää Climeworksin sivustolla: https://climeworks.com/direct-air-capture
[7] https://www.aquaclarakenya.com/
[8] https://drawdown.org/
[9] https://www.climateimpact.com/global-projects/renewable-energy-portfolio-global/
[10] Sertifiointistandardi, joka mittaa ja varmistaa ilmasto- ja kehitysprojektien vaikuttavuuden: https://www.goldstandard.org/
[11] https://www.climateimpact.com/global-projects/degraded-land-afforestation-uruguay/
[12] Forest Stewardship Council: https://fsc.org/