Yli puolet suomalaisista ostaa pullovettä kaupasta ja 17 % tuntee siitä huonoa omatuntoa

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta pitää elämäntapaansa ympäristöystävällisenä, mutta haluaisi tehdä vielä enemmän. Yli puolet suomalaisista ostaa pullotettua kuplavettä kaupasta, ja siitä huonoa omatuntoa on potenut joka viides. Suomalaisista 85 prosenttia kierrättää muovipullot. 

SodaStreamin teettämä tuore tutkimus tuo esiin suomalaisten ja pohjoismaalaisten kulutus- ja kierrätystottumuksia. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi puolet (51 %) suomalaisista ostaa hiilihapotettua pullovettä kaupasta. Ahkerimmin hiilihapollista pullovettä kantavat kaupasta kotiin Helsingin ja Uudenmaan asukkaat, joista noin kolmannes (32 %) kertoo käyvänsä kuplavesiostoksilla joka päivä tai joitakin kertoja viikossa. Vähiten valmiiksi hiilihapotettua vettä hankitaan Länsi-Suomessa.

Suomalaiset ostavat hiilihapollista pullovettä kuitenkin vähemmän kuin norjalaiset, joiden kohdalla luku nousee 74 prosenttiin. Ruotsalaisista ja tanskalaisista niin tekee vain noin 40 prosenttia. Pohjoismaalaisten ympäristöomatunto on tutkimuksen perusteella samalla tasolla: keskimäärin 78 prosenttia on potenut huonoa omatuntoa ilmaston suhteen vesipullo-ostoksilla. Suomalaisia omatunto kolkuttelee piirun verran keskimääräistä enemmän ja luku nousee meillä 79 prosenttiin.

SodaStreamin Pohjoismaiden Marketing Director Mats Ajpen mukaan kyselyyn vastanneet suomalaiset kertovat suurimmaksi syyksi kuplaveden ostamiselle sen, että he pitävät hiilihapotetusta vedestä enemmän kuin vesijohtovedestä. Puolet heistä voisi harkita ostamatta jättämistä, jos hinta olisi heille liian korkea. Lähes viidennes voisi jättää pullot ostamatta, koska pitää niiden kotiin kantamista hankalana.

– Vaikka 17 prosenttia suomalaisista kuplaveden ostajista on tuntenut kaupassa huonoa omatuntoa ympäristön kannalta, vain 20 prosenttia pitää muovipullojen haitallisuutta ympäristölle riittävänä syynä jättää pullot ostamatta, Ajpe toteaa.

Ruotsalaiset kokevat olevansa pohjoismaalaisista ympäristöystävällisimpiä 

Myös muovipullojen kierrätyksessä suomalaiset ovat pohjoismaalaista keskitasoa. Kysymykseen, kuinka usein heität PET-pullon roskakoriin sen kierrättämisen sijaan, 85 prosenttia suomalaisista ja pohjoismaalaisista keskimäärin antaa vastaukseksi ”en koskaan”. Asiaan huolettomimmin suhtautuvat norjalaiset, joista 14 prosenttia myöntää heittävänsä pullon roskiin joskus.

Tutkimus tuo esiin myös sen, että yhä useampi suomalainen haluaa panostaa ympäristöystävällisiin valintoihin. Kysyttäessä, onko sinulla mielestäsi kestävä ja ympäristöystävällinen elämäntapa, kyllä-vastauksen valitsi kolme neljästä (75 %) suomalaisesta. Samaa mieltä oli keskimäärin 78 prosenttia pohjoismaalaisista, luvun ollessa Tanskassa 75, Norjassa 79 ja Ruotsissa 82.

Vastaava määrä suomalaisia (73 %) toteaa kuitenkin, että haluaisi tehdä ympäristön hyväksi nykyistä enemmän. Ajpe vinkkaa, että yksi ratkaisu tähän on hiilihapollisen veden tekeminen itse kotona. Suomessa niin tehdäänkin jo useammin kuin muissa Pohjoismaissa: esimerkiksi SodaStream-hiilihapotuslaite on jo 14 prosentissa suomalaiskodeista.

– Kuplaveden tekeminen hanavedestä vähentää merkittävästi pulloveden ostamista ja siten myös muovijätettä. Yksi SodaStream-laite voi säästää jopa tuhat kertakäyttöistä muovipulloa ja tölkkiä, Ajpe sanoo.

SodaStream siirtyy tammikuusta 2023 alkaen juomatiivisteissään sataprosenttisesti kierrätetystä muovista valmistettuihin (rPET) pulloihin sekä pullon holkkien valmistuksessa PVC:stä CPET-muoviin. SodaStreamin vesipullot ovat BPA- ja BPS-vapaita ja uusilla hiilihapotuslaitteilla vettä voi hiilihapottaa myös lasipulloissa. Vuoteen 2025 mennessä SodaStreamin tavoitteena on poistaa planeetalta 78 miljardia kertakäyttöistä muovipulloa.

Lue lisää: https://sodastream.fi/pienenna-ilmastojalanjalkeasi/ 

Tutkimuksesta: 

Tutkimuksen toteutti Kantar Public. Siihen osallistui yhteensä 4 074 vastaajaa Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista. Vastaajia haastateltiin 30.1.–14.2.2023.

SodaStreamista: 

SodaStream on hiilihapotuslaitteiden johtava valmistaja ja jakelija maailmassa ja osa PepsiCo-konsernia. Yritys toimii 46 maassa, ja tuotteita on saatavilla yli 80 000 myymälässä viidellä mantereella. SodaStream-hiilihapotuslaitteet ovat innovatiivinen vaihtoehto kaikille, jotka haluavat vähentää pullotettujen tai tölkkeihin pakattujen juomien kulutusta.
https://sodastream.fi/

Lisätietoa:  

Petra Strandberg, Nordic Brand Manager, SodaStream Nordics, p. +46 76 547 0505, petra.strandberg@sodastream.se 

Kuvapyynnöt ja hiilihapotuslaitteet testikäyttöön:
Päivi Savolainen, viestintäkonsultti, OSG Viestintä, p. +358 50 41 6068, paivi.savolainen@osg.fi